Regressietherapie
Trance ken je misschien al in de vorm van een soort dagdromen. Je zit in de auto, bus of trein en je hoort een leuk liedje op de radio, je gedachten dwalen af en je vergeet de afslag te nemen of uit te stappen. Of spontane herinneringen die opkomen bij het horen van muziek of geluiden uit het verleden. Ook muzikanten en leden van een orkest die opgaan in hun muziek zijn in trance. En wanneer je naar een film kijkt, kun je zomaar de tijd en omgeving helemaal vergeten en opgaan in de personages van de film. Ook dit is een vorm van trance. We zijn vaker in trance dan we van onszelf weten en bewust van zijn.
Herbeleving
Alles wat we in het verleden gevoeld, gehoord, gezien, gedacht, geroken en geproefd hebben kunnen we in trance opnieuw ervaren. Trance is een natuurlijk verschijnsel dat vanzelf ontstaat als we ons ergens op concentreren.
Herbeleving is een heel persoonlijke ervaring. Sommige mensen zien min of meer duidelijke beelden, anderen voelen vooral hun lichaam en weer anderen 'weten' het gewoon. Tijdens herbeleving blijf je je bewust van het contact met de therapeut, terwijl je tegelijkertijd beelden, gevoelens en andere indrukken uit het verleden ervaart. Hierdoor ontdek je hoe die vroegere ervaring tot nu toe heeft doorgewerkt.
De praktijk
De therapie begint met een relatief kort intakegesprek. Tijdens dit gesprek verzamel ik de informatie die nodig is voor de herbelevingen die volgen. Ik zoek naar een rode draad, naar thema's die in je leven een rol spelen. Tevens stelt het ons in staat alvast wat aan elkaar te wennen.
De sessies daarna zijn herbelevingen van die onverwerkte ervaringen in het verleden. Samen pellen we laagje voor laagje dat verleden af. Door de procesmatige aanpak ervaar je een diepgaand veranderingsproces met blijvend resultaat.
Een sessie duurt over het algemeen 1.5 a 2 uur per keer. Door de doelgerichte manier van werken blijkt regressietherapie meestal een snelwerkende therapie te zijn. Van tevoren is echter niet aan te geven hoeveel sessies nodig zullen zijn. Dit is onder meer afhankelijk van de complexiteit en de aard van de problematiek.
Wetenschappelijk is het bewezen dat regressietherapie een van de doeltreffendste manier is om fysieke en mentale klachten op te lossen.
In mijn praktijk combineer ik regressie therapie samen met NLP en cognitieve gedragstherapie